søndag 16. desember 2012

På chateauet i Asker

VINGÅRD: 20 minutter utenfor Oslo ligger Arild Syversens vingård. Her produseres 60-70 ulike druesorter på rekke og rad.  - Det er greit å ha litt hjelp når druene høstes, sier Syversen.

 Druenes herre

Arild Syversen

Du trenger ikke å dra til Tyskland eller Frankrike for å oppleve en vingård. Det holder med en 20 minutters kjøretur ut fra Oslo.

I Asker holder Arild Rusvig Syversen til. I en bratt sørskråning ned mot havet har han laget sin egen vingård med 300 planter fordelt på mellom 60 og 70 sorter av både vin- og spisedruer. 
- I det norske kystklimaet fra Oslo til Sognefjorden er det ingen problemer å dyrke druer. Det finnes en rekke sorter som som tåler klimaet. Jeg har også sett at det blir mer og mer naturlig å ha druer som en hageplante, sier Syversen. 



Artikkel forandlet alt

Somerset Seedless
Tilknytningen til denne typen planter ble til ved en tilfeldighet i en artikkel i Norsk Hagetidend.
- Her var professor , Bjarne Ljones, intervjuet om sin forskning rundt druedyrking på landbruksskolen på Ås. Hagebruk med fokus på frukt og bær har alltid appellert til meg. Derfor synes jeg at druedyrking representerte noe spennende og annerledes i hagen som jeg ønsket å se nærmere på, erindrer Syversen. 
I etterkant av artikkelen ble professoren avlagt et besøk. Med seg hjem fikk han sine første drueplanter. Den påfølgende sommeren fikk han fram sine første fullvoksne druer.

Levebrød

Druesorten Zilga
Siden den gangen har det skjedd mye i Syversens vingård. Han kan se tilbake på 20 år som druedyrker.
- Jeg samarbeider med Hesleberg gartneri om salg og produksjon av ulike sorter drueplanter. Det dreier seg både om druer til vinproduksjon og såkalte spisedruer. Samtidig tar det tid å teste ut de ulike sortene. Og man blir jo ikke spesielt rik av å være druedyrker heller, humrer Syversen.
De siste års gledelig nyheter er at det formeres fram stadig flere sorter som utvikler modne druer med lavere sommertemperaturer.
- Blant annet har det kommet sorter fra Latvia og Litauen som har denne egenskapen. Sortsutvalget forbedres stadig. Nå kan jeg tilby druesorter som tåler ned mot 50 minusgrader. Det er lite varme i vekstsesongen som ofte blir utfordringen i dyrkingen, understreker Syversen.

Egen vin

Gjennom 20 år med fokus på dyrking av druer har Asker-mannen pekt ut sin egen klare favoritt-drue. 
- Den tyske hvitvinssorten "Solaris" er både en god spisedrue og en utmerket hvitvinsdrue. Den produserer godt med druer, hvor en stor del går til en kollega av meg som produserer vin. Høstens modne druer fra en plante gir drøye to flasker vin, sier Syversen.
Syversens beste vindrue, "Solaris"
- Hvor stor er forskjellen på butikkkjøpte druer kontra druer fra egen ranke?
- Butikkdruene er store og lekre. Samtidig ser jeg også på dem som godt sprøytet og ganske så smakløse. Mine steinfrie spisedruer er på størrelse med store solbær og rips, mens de med stein er adskillig større. Men tilbakemeldingen fra folk som har smakt naturlige druer fra meg er begeistret over smaken
 - Hvilke tanker har du om druenes framtid i Norge?
- Mye spennende er på gang. Jeg har også flere kunder nordfra som har kjøpt planter for driving i Nord-Norge. Det gjøres også forsøk med druedyrking i Svanvik i Øst-Finnmark. Mye har skjedd de siste årene, og det vil nok også skje mye i framtida, sier Syversen.


Fakta
Navn: Arild Syversen
Alder: Ukjent.
Favorittplante: Drueplanten "Solaris" får fram flotte hvitvinsdruer. Vin fra denne selges i enkelte utsalg på Systembolaget i Sverige.
Aktuell: Har 300 drueplanter i en bratt skråning på sin eiendom i Asker kommune. Er derfor noe så sjeldent som en av Norges fremste druedyrkere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar