tirsdag 9. april 2013

Skal ta sin posisjon i sørvest



AMBISJONER: Egersund Hagelag har store ambisjoner ved å satse hardt på sitt hagemarked. Målet er å bli regionens ledende hva angår å formidle kunnskap og inspirasjon.

Satser stort i sørvest

Østlandet har hatt hegemoniet på hagemarkeder i lang tid. Men nå kommer det en frisk bris fra sørvest.



Mona Hvesser Nygård
Mona Hvesser Nygård kom hjem fra fjorårets hagefestival på Dokka. Samtidig så hun seg rundt i regionen og tenkte sitt. Det var da ingen grunn til at man ikke kunne få til noe lignende på Sørvestlandet.
- Jeg gikk først til hagekollega Svein Erik Tønnesen og spurte han om ikke vi selv kunne stå for noe tilsvarende. Vi hadde jo allerede hagedagen og kunne utvide den litt. Så solgte vi det inn for et positivt hagelag i Egersund. Ballen hadde begynt å rulle, erindrer Hvesser Nygård.

Stort spekter

Anemone nemorosa flore pleno
Nå - på dørstokken til hagesesongen 2013 - er de aller fleste planene på plass. Helga 1.-2. juni er det hagefest i Rogaland. Da skal hagefesten kulminere i et storstilt hagemarked i Egersunds bytelt.- Men festen starter allerede lørdag. Og da får de hageinteresserte to løyper som til slutt skal kulminere i en hyggelig kveld med to spennende foredragsholdere hos EBT Plantegård i Okka by. Dette er en fantastisk hage som huser 3.000 ulike stauder fordelt på hagens åtte mål. Her skal både Gunn Apeland holde foredrag om grønnsaker, mens Martin Ystenes skal foredra om busker og trær. Begge er ettertraktede foredragsholdere som er i
Cypripedium tibeticum
besittelse av mye kunnskap. Jeg tror tilhørerne vil få oppleve gode foredrag, påpeker Hvesser Nygård om det som venter lørdag kveld.På vei til plantegården ved Egersund har man muligheten til å oppleve to løyper av åpne hager. Den ene starter hos Bjarne Oddane på Kverneland utenfor Stavanger.- Hans samlinger av den spesielle orkidé-arten marisko og woodlandplanter som trives på skogbunnen gjør hans hage spesiell. Så går turen videre til Line Mingars hage på Nærbø. Her kan man oppleve hage på en helt annen måte. Her har uteområdet også blitt en arena for glasskunst. Nok en spennende opplevelse å få med seg. I tillegg vil Jonny Helgesen holde foredrag om clematis, beretter Hvesser Nygård. Siste stopp før man kommer til Egersund skjer i Sirevåg. Der har Hvesser Nygård sin egen . Og hun åpner gjerne sin hage for interesserte hagere.- Jeg har en solid andel liljer og en mange ulike hybrider iris av typen germanica. Ellers finnes det litt av hvert her. Mulighetene for at man kan få med seg en avlegger eller to herfra er også gode, påpeker Hvesser Nygård.

Hage med robåt



Myra McÅslis hage på Hidra.
På rute to er startstedet Hidra utenfor Flekkefjord. Her møter man på en skotsk dame ved navn Myra McÅsly.
- Hun har en flott samlerhage som rommer mye av det helt spesielle. I tillegg gjør selve utformingen av hennes uteområde sitt til at hagen er litt av et skue. Her vil man blant annet oppleve en hagedam med tilknyttet robåt, beretter Hvesser Nygård.
McÅsli har også en god venninne med tilsvarende samlerhage, Anne Grethe Ulland.
Rhododendron-flor hos Inge Høynes.
- Hennes hage i Kirkehamn på Hidra er også tilholdsstedet til en rekke spesielle planter. Hun har blant annet en 30 år gammel trepion som blomstrer omtrent på denne tida av året. Begge hagene har store mengder rhododendron og magnoliaer, sier Hvesser Nygård.
Fra Hidra går turen videre til Hovsherad. Her møter man på Inge Høines. Også han har spesialisert seg innenfor en form for hagedrift som er spenstig.
- Inge er en småprodusent av stauder og sommerblomster og har det siste året fått kjøpt opp større tomt hvor han blant annet planter en rhododendron-lund. Han sitter også på en del stauder han har dyrket frem fra frø som man ikke finner i den vanlige handelen.
Vel inne i Egersund har hagefolket tre muligheter til å få nye opplevelser på hagefronten.
- I tillegg til EBT Plantegård har også Arnhild Haaland og Oddny Hafsbø åpne hager. De har begge bugnende hager. Mens Oddnys uteområde har en romantisk stil, er Arnhilds hage de store stauders tumleplass. Hun har blant annet en storslagen plante av arten gunnera med en diameter på størrelse med en trampoline, beretter Hvesser Nygård.

Markedet topper hagefesten

Rosinen i pølsa skjer søndag. Da inntar en stor andel av regionens ekspertise på hagefronten byteltene i Egersund, hvor det skal det avholdes stort hagemarked.
Lilium martagnon
- Går det som vi planlegger, ligger dette an til å bli en skikkelig event. Vi har allerede 15 selgere på markedet som hver for seg besitter stor kunnskap på hver sine ulike områder. Her har vi oppnådd målet vårt om å kunne presentere et bredt spekter av utstillere. Målet er at mye av det man har hørt om og sett på lørdag, kan være mulig å kjøpe under søndagens marked, sier Hvesser Nygård, før hun fullfører argumentasjonen.
- Vi ønsker å gi folket som oppsøker vårt marked et skikkelig påfyll av inspirasjon. Samtidig er det viktig for oss å belyse mulighetene for hagevirksomhet som finnes i vårt område.
- Tar dere noen økonomiske sjanser ved å utvide deres hagefest dette året?
- Jeg vil ikke si det. Våre utlegg knytter seg i stor grad til å betale innleide foredragsholdere. Utover det er det vel værgudene som avgjør en del. Men vi har troen på at vi i år kan presentere en festival som har mye å by på for hageinteresserte, meddeler styremedlemmet i hageselskapets lokallag i Egersund.
- Har dere ambisjoner om å utvikle festivalen i årene framover?
- Dette er nytt for oss og vi ønsker å ta ett år av gangen. Når det er sagt så har man jo hørt om fantastiske hagemarkeder i danske Kolding og i tyske Hamburg. Å ta steg for steg for å nærme seg deres størrelse og spekter er en spenstig men spennende framtidsambisjon, sier Hvesser Nygård.

2 kommentarer:

  1. Selv om det er midt i hagesesongen må jeg nok løsrive meg å få med meg dette. Takk for supertips!

    SvarSlett
  2. Dette var litt av et initiativ! Masse lykke til med arrangementet - håper alle hagegale i regionen din dukker opp. :)

    SvarSlett